fbpx

020 - 760 47 20

Problemen met uw knie

De knie is een van de zwaarst belaste gewrichten van het menselijk lichaam. Het kniegewricht heeft een grote beweeglijkheid, maar is  niet erg stabiel. Pijnlijke knieën in uw dagelijks leven  kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Voor het selecteren van de juiste kniebrace is het belangrijk te weten welke structuren zijn aangedaan. Zo is er bij artrose of kraakbeen slijtage een andere brace nodig dan bij bijv. ligamentair letsel (bandlestel). Maar ook  voor de knie die is overbelast door  sporten, zijn er specifieke kniebraces voorhanden.

 

Artrose van de knie

Een gewricht is bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is glad en bevat geen pijnzenuwen. De gewrichtsvlakkken glijden daardoor soepel langs elkaar. Bij artrose is het kraakbeen van het gewricht beschadigd. De botten van het gewricht glijden nu rechtstreeks langs elkaar. Bot is minder glad dan kraakbeen en bevat wel pijnzenuwen.

Lees meer: Artrose van de knie

Bursitis

Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs. Slijmbeurzen bevinden zich tussen pezen en gewrichten of tussen de huid en een bot of tussen pees en bot en dienen om tegen elkaar schuren te voorkomen.

Lees meer: Bursitis

Chronische Patella luxatie

Patella is de officiële naam voor de knieschijf. Een patella luxatie betekent dus een loszittende knieschijf. Er zijn verschillende vormen van luxaties. De meest voorkomende is de luxatie naar mediaal. Dit wil zeggen dat de knieschijf naar de binnenkant van de knie wegschiet.

Lees meer: Chronische Patella luxatie

Hydrops

Hydrops betekent een zwelling van het kniegewricht, doordat er vocht in het gewricht zit. De oorzaak kan een beschadiging of een irritatie van het gewrichtskapsel zijn of een beschadiging van de inwendige structuren van het gewricht (meniscus of kruisbanden).

Lees meer: Hydrops

Jumpers knee

Bij pijn onder de knieschijf, tussen knieschijf en onderbeen, spreken we van een springersknie (jumpersknee). Dit is een overbelasting van de pees tussen de knieschijf en het onderbeen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een chronische overbelasting in strekstand, zoals bij verspringen of volley en basketbal voorkomen

Lees meer: Jumpers knee

Knieband: Kruisbanden

Het bovenbeen en scheenbeen mogen niet van elkaar afschieten maar moeten zowel bij gestrekt als bij gebogen knie netjes tegen elkaar blijven zitten. Aan de beide buitenzijden van de knie zitten gewrichtsbanden (ligamenten) die er voor zorgen dat de botten strak tegen elkaar aan blijven zitten en zorgen voor de zijwaartse stabiliteit.

Lees meer: Knieband: Kruisbanden

Knieband: Ligamentum collaterale laterale

Ligament is een band van bindweefsel om een gewricht. Deze ligamenten zijn uitgespannen rondom de beenstukken van gewrichten, in het gewrichtskapsel ingebed of liggen er vrij van al naargelang het fysieke bewegingspatroon van het betreffende gewricht. Op deze wijze kunnen zij het kapsel verstevigen of te grote bewegingen remmen. Wanneer een beenstuk te fors beweegt of de beweging verkeerd gericht is, kan een band beschadigen, zoals bij verstuiking.

Lees meer: Knieband: Ligamentum collaterale laterale

Knieband: Ligamentum collaterale mediale

Ligament is een band van bindweefsel om een gewricht. Deze ligamenten zijn uitgespannen rondom de beenstukken van gewrichten, in het gewrichtskapsel ingebed of liggen er vrij van al naargelang het fysieke bewegingspatroon van het betreffende gewricht. Op deze wijze kunnen zij het kapsel verstevigen of te grote bewegingen remmen. Wanneer een beenstuk te fors beweegt of de beweging verkeerd gericht is, kan een band beschadigen, zoals bij verstuiking.

Lees meer: Knieband: Ligamentum collaterale mediale

Retropatelaire chondropathie

Retropatellaire chondropathie ook wel patella femoraal syndroom genoemd, is het slechter worden van het laagje kraakbeen dat aan de binnenkant (dat is aan achterkant) van de knieschijf zit. Retropatellair betekent 'achter de knieschijf' en chondropathie betekent 'kraakbeenletsel'. Een andere benaming is chondromalacia patellae.

Lees meer: Retropatelaire chondropathie

Ziekte van Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood Schlatter is een aseptische botnecrose van de tuberositas tibiae. De tuberositas tibiae is de knobbel voor op het scheenbeen vlak onder de knie. Een aseptische botnecrose is een aandoening die in meerdere botten kan voorkomen, in dit geval dus in te tuberositas tibiae.

Lees meer: Ziekte van Osgood-Schlatter


CONTACT INFO


  • Gijsbrecht van Amstelstaat 258 - 260
    1215 CR Hilversum
  • +31 (0)20 760 47 20
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Openingstijden:
    ma-vr 09:00 - 13:00 uur
                  13:30 - 16:30 uur

Thuiszorgwinkel Online heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Voor onze thuiszorgwinkel hergebruiken wij de verpakkingen die wij van onze leveranciers krijgen.

Zo worden er niet onnodig verpakking weggegooid en dragen wij, al is het aandeel klein, toch ons steentje bij aan een beter milieu.


© 2023 Thuiszorgwinkelonline.nl Alle rechten voorbehouden