Hulp nodig bel ons
voor gratis advies

+31 (0)20 - 760 47 20

Ruim 75 jaar ervaring! Gratis advies van een specialist! Gratis verzenden boven de €50! Vergoedingen mogelijk! Gelieerde winkels voor afhalen!
verlaagd.jpg
gratis_banner.jpg

 

 

De knie is een van de zwaarst belaste gewrichten van het menselijk lichaam. Het kniegewricht heeft een grote beweeglijkheid, maar is  niet erg stabiel. Pijnlijke knieën in uw dagelijks leven  kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Voor het selecteren van de juiste kniebrace is het belangrijk te weten welke structuren zijn aangedaan. Zo is er bij artrose of kraakbeen slijtage een andere brace nodig dan bij bijv. ligamentair letsel (bandlestel). Maar ook  voor de knie die is overbelast door  sporten, zijn er specifieke kniebraces voorhanden.

 

Een gewricht is bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is glad en bevat geen pijnzenuwen. De gewrichtsvlakkken glijden daardoor soepel langs elkaar. Bij artrose is het kraakbeen van het gewricht beschadigd. De botten van het gewricht glijden nu rechtstreeks langs elkaar. Bot is minder glad dan kraakbeen en bevat wel pijnzenuwen.

Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs. Slijmbeurzen bevinden zich tussen pezen en gewrichten of tussen de huid en een bot of tussen pees en bot en dienen om tegen elkaar schuren te voorkomen.

Patella is de officiële naam voor de knieschijf. Een patella luxatie betekent dus een loszittende knieschijf. Er zijn verschillende vormen van luxaties. De meest voorkomende is de luxatie naar mediaal. Dit wil zeggen dat de knieschijf naar de binnenkant van de knie wegschiet.

Hydrops betekent een zwelling van het kniegewricht, doordat er vocht in het gewricht zit. De oorzaak kan een beschadiging of een irritatie van het gewrichtskapsel zijn of een beschadiging van de inwendige structuren van het gewricht (meniscus of kruisbanden).

Bij pijn onder de knieschijf, tussen knieschijf en onderbeen, spreken we van een springersknie (jumpersknee). Dit is een overbelasting van de pees tussen de knieschijf en het onderbeen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een chronische overbelasting in strekstand, zoals bij verspringen of volley en basketbal voorkomen

Het bovenbeen en scheenbeen mogen niet van elkaar afschieten maar moeten zowel bij gestrekt als bij gebogen knie netjes tegen elkaar blijven zitten. Aan de beide buitenzijden van de knie zitten gewrichtsbanden (ligamenten) die er voor zorgen dat de botten strak tegen elkaar aan blijven zitten en zorgen voor de zijwaartse stabiliteit.

Ligament is een band van bindweefsel om een gewricht. Deze ligamenten zijn uitgespannen rondom de beenstukken van gewrichten, in het gewrichtskapsel ingebed of liggen er vrij van al naargelang het fysieke bewegingspatroon van het betreffende gewricht. Op deze wijze kunnen zij het kapsel verstevigen of te grote bewegingen remmen. Wanneer een beenstuk te fors beweegt of de beweging verkeerd gericht is, kan een band beschadigen, zoals bij verstuiking.

Ligament is een band van bindweefsel om een gewricht. Deze ligamenten zijn uitgespannen rondom de beenstukken van gewrichten, in het gewrichtskapsel ingebed of liggen er vrij van al naargelang het fysieke bewegingspatroon van het betreffende gewricht. Op deze wijze kunnen zij het kapsel verstevigen of te grote bewegingen remmen. Wanneer een beenstuk te fors beweegt of de beweging verkeerd gericht is, kan een band beschadigen, zoals bij verstuiking.

Bij een zwelling in de knieholte spreken we van een kniekuilcyste. Dit wordt veroorzaakt door een zwakke plek in het kapsel in de knieholte in combinatie met een drukverhoging in de knie. De drukverhoging in de knie kan veroorzaakt zijn door een lichte hydrops.

Retropatellaire chondropathie ook wel patella femoraal syndroom genoemd, is het slechter worden van het laagje kraakbeen dat aan de binnenkant (dat is aan achterkant) van de knieschijf zit. Retropatellair betekent 'achter de knieschijf' en chondropathie betekent 'kraakbeenletsel'. Een andere benaming is chondromalacia patellae.

Dit is de pees van de rectus femoris spier, één van de spierkoppen van de vierkoppige quadriceps spier.

Knieklachten aan de buitenzijde van de knie worden veroorzaakt door het (tractus tibialis frictiesyndroom), kortweg frictiesyndroom of (lopersknie) genoemd. De tractus tibialis is een lange pees die aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt en bij de knie aanhecht.

De ziekte van Osgood Schlatter is een aseptische botnecrose van de tuberositas tibiae. De tuberositas tibiae is de knobbel voor op het scheenbeen vlak onder de knie. Een aseptische botnecrose is een aandoening die in meerdere botten kan voorkomen, in dit geval dus in te tuberositas tibiae.

Thuiszorgwinkel

Tel: 020-760 47 20
Email: info@thuiszorgwinkelonline.nl

Wenst u informatie over uw bestelling of een bestelling
te retourneren? Dan kunt u daarvoor Meijer Orthopedie
Hilversum contacteren.

Webshop Keurmerk The Feedback Company Shops United Postnl iDeal Meijer Orthopedie