Hulp nodig bel ons
voor gratis advies

+31 (0)20 - 760 47 20

Ruim 75 jaar ervaring! Gratis advies van een specialist! Gratis verzenden boven de €50! Vergoedingen mogelijk! Gelieerde winkels voor afhalen!
verlaagd.jpg
gratis_banner.jpg

 

 

De schouder is een veel voorkomend probleemgebied in de sport. De gewrichtskom omvat de gewrichtskop slechts beperkt, waardoor de schouder een erg mobiel gewricht is. Alle stabiliteit wordt gegeven door het gewrichtskapsel en de spieren van de schoudergordel. Bij frequente bewegingen van de schouder boven het hoofd kan dit systeem dan ook chronisch overbelast raken en kunnen er blessures ontstaan.

 

Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in uw schoudergewricht. Artrose is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten. Het kraakbeenlaagje word heel dun of verdwijnt helemaal. Ouderdom is hier vaak een oorzaak van. Het kan ook komen door een ontsteking in uw gewricht of een andere aandoening.

De schouder is een complex gewricht. Het schouderkapsel en de spier-/ peesmanchet om het gewricht moeten de stabiliteit waarborgen. Dit wordt “cuff” genoemd. Een scheur in een van deze pezen wordt een cuff ruptuur genoemd.

Bij dit syndroom wordt weefsel dat zich onder het schouderdak bevindt ingeklemd tussen de schouderkop en het schouderdak. Hierdoor ontstaat veel pijn tijdens het heffen van de arm. Daarom wordt het gezien als een inklemming syndroom van de schouder.

Het schoudergewricht is samengesteld uit de kop van de bovenarm, de kom van het schouderblad en de kraakbeenring van de kom. De kom van de schouder wordt vergroot door de kraakbeenring. Door een verkeerde beweging kan het kraakbeenring klem komen te zitten tussen de kom en de kop van de bovenarm, waardoor het kraakbeenring kan scheuren.

De schouder kan uit de kom raken bij een val of onverwachtse beweging. Het bovenste deel van het schoudergewricht schiet dan helemaal uit de schouderkom. Wanneer de bovenarm gedeeltelijk uit de kom schiet is er sprake van subluxatie. In beide gevallen is de schouder daarna zeer pijnlijk.

Overbelasting van de schouder kan acuut gebeuren bij sporten of bijvoorbeeld te zwaar tillen op het werk, maar kan ook geleidelijk ontstaan. Dat gebeurt vooral door herhaalde bewegingen met de schouders en armen. De overbelasting van de spieren en pezen rond het schoudergewricht geeft een ontstekingsreactie. De zwelling die hierbij ontstaat veroorzaakt de pijn.

Het schoudergewricht is gevoelig voor instabiliteit, omdat de schouder veel beweeglijkheid toelaat. Bij instabiliteit zijn de spieren en banden rond de schouder niet in staat de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom te fixeren.

Je lichaam heeft botten om het lichaam stevigheid te geven. Om ervoor te zorgen dat je je lichaam kunt bewegen zijn er op verschillende plaatsen gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee of meerdere botten die samen komen. De uiteinde van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. 

Een clavicula fractuur(sleutelbeen breuk) is een van de meest voorkomende breuken in de sportwereld en wordt gekarakteriseerd door een breuk in het sleutelbeen.

 Door een val op de schouder, een val op een uitgestrekte arm of door een directe klap op de hoek van de schouder wordt het sleutelbeen zwaar belast. Wanneer deze belasting groter is dan wat het bot aankan, kan dit resulteren in een breuk. Dit letsel wordt een clavicula fractuur genoemd en kan variëren van een kleine niet-verplaatste fractuur tot een ernstig verplaatste fractuur met zichtbare deformiteit.

Een goede lichaamshouding is belangrijk voor uw spieren en gewrichten. Bij een verkeerde houding kunt u op langere termijn erg veel klachten krijgen waar u veel last van kunt hebben. U kunt uw lichaamshouding verbeteren door het dragen van een brace.

Thuiszorgwinkel

Tel: 020-760 47 20
Email: info@thuiszorgwinkelonline.nl

Wenst u informatie over uw bestelling of een bestelling
te retourneren? Dan kunt u daarvoor Meijer Orthopedie
Hilversum contacteren.

Webshop Keurmerk The Feedback Company Shops United Postnl iDeal Meijer Orthopedie