fbpx

020 - 760 47 20

Problemen met uw rug

De lage rug is een kwetsbaar deel van het menselijk lichaam. Vooral de tussenwervelschijven in de onderrug en de gewrichten aan weerszijden van de wervels worden bij veel sporten flink belast, en niet altijd op de juiste manier. Ook kunnen er blessures optreden aan spieren en pezen in de rug. Spit is bijvoorbeeld een blessure aan de rugspieren die erg pijnlijk kan zijn.

 

Hypermobiliteitssyndroom

Wanneer iemand klachten heeft door hypermobiliteit spreekt men van het hypermobiliteitssyndroom (HMS). Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit genoemd. Mensen die hypermobiel zijn, kunnen de banden en kapsels van hun gewrichten verder oprekken en zijn daardoor beweeglijker dan mensen die niet hypermobiel zijn. Door deze vergrote beweeglijkheid worden de gewrichten zwaarder belast en kunnen er overbelastingsklachten ontstaan.

Lees meer: Hypermobiliteitssyndroom

Instabiliteit

Bij Instabiliteit van de onderrug is de mechanische- en/of functionele stabiliteit verstoord. Doordat bewegingen van de wervelkolom niet meer goed ondersteund worden, kunnen structuren overbelast raken of beschadigen. Dit voelen we als rugpijn.

Lees meer: Instabiliteit

Kanaalstenose

Kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Door deze vernauwing kunnen zenuwbanen langdurig bekneld raken en beenklachten veroorzaken.

Lees meer: Kanaalstenose

Lumbalgie

Lumbalgie, ook lumbago, spit of lendenpijn genoemd, wijst op pijn ter hoogte van de lumbale of lendenwervels. De pijn heeft betrekking op verschillende structuren, zoals de tussenwervelschijven, de gewrichtsbanden, de spieren en de zenuwwortels. Ze kan acuut zijn: in dit geval gaat het om een klassieke lumbago. Ze kan echter ook chronisch zijn, wat soms leidt tot een echte toestand van invaliditeit.

Lees meer: Lumbalgie

Osteoporose (botontkalking)

Botontkalking is het brozer worden van je botten. Het wordt ook wel osteoporose genoemd. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Eén op de drie vrouwen boven de 60 jaar heeft last van botontkalking. Bij mannen boven de 60 is dit één op de zeven. Osteoporose is niet hetzelfde als artrose. Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht slijt.

Lees meer: Osteoporose (botontkalking)

Rugpijn na zwangerschap

Veel zwangere vrouwe hebben last van rugpijn tijdens de zwangerschap. Dit ontstaat door meerdere factoren zoals gewichtstoename en veranderende hormoonhuishouding. Tijdens de zwangerschap worden de verbindingen tussen de gewrichten bij je staartbeen en heupbeenderen losser. Hier zit normaal geen beweging in maar als je zwanger bent wel. Hierdoor kunnen je zenuwen makkelijker bekneld raken. Deze rugpijn is makkelijk te verhelpen met hulpmidellen als een rugbrace.

Lees meer: Rugpijn na zwangerschap

Scoliose

Een scoliose is een vergroeiing van de rug. Als je zijwaarts naar je lichaam kijkt dan heeft de wervelkolom het verloop van een S-bocht, vanaf het bekken eerst hol en daarna geleidelijk bol waarna de nek weer een beetje hol staat. Deze S-bocht geeft de wervelkolom kracht en stabiliteit.

Lees meer: Scoliose

Spondylolyse / Lysthesis (verschuiving van de wervelkolom)

Spondylolisthesis zonder bijkomende symptomen hoeft meestal niet te worden behandeld. Veel mensen hebben één of meerdere afgegleden wervels, maar ondervinden hier gedurende hun leven geen klachten van. Veel van deze mensen zijn zich zelfs niet bewust van deze spondylolisthesis. Behandeling van spondylolisthesis is afhankelijk van de zwaarte van de aandoening en het bijkomende klachtenbeeld.

Lees meer: Spondylolyse / Lysthesis (verschuiving van de wervelkolom)

Tussenwervelschijf problematiek

Tussenwervelschijven scheiden de wervels. De tussenwervel-schijven zijn gemaakt van bindweefsel. Bindweefsel is het materiaal dat de levende cellen van het lichaam bij elkaar houdt. Bindweefsels wordt het meest gemaakt van vezels van een materiaal genaamd collageen. Deze vezels helpen de tussenwervelschijf tegen spanning en druk.

Lees meer: Tussenwervelschijf problematiek


CONTACT INFO


  • Gijsbrecht van Amstelstaat 258 - 260
    1215 CR Hilversum
  • +31 (0)20 760 47 20
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Openingstijden:
    ma-vr 09:00 - 13:00 uur
                  13:30 - 16:30 uur

Thuiszorgwinkel Online heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Voor onze thuiszorgwinkel hergebruiken wij de verpakkingen die wij van onze leveranciers krijgen.

Zo worden er niet onnodig verpakking weggegooid en dragen wij, al is het aandeel klein, toch ons steentje bij aan een beter milieu.


© 2023 Thuiszorgwinkelonline.nl Alle rechten voorbehouden