Hulp nodig bel ons
voor gratis advies

+31 (0)20 - 760 47 20

Ruim 75 jaar ervaring! Gratis advies van een specialist! Gratis verzenden boven de €50! Vergoedingen mogelijk! Gelieerde winkels voor afhalen!
verlaagd.jpg
gratis_banner.jpg

 

 

De lage rug is een kwetsbaar deel van het menselijk lichaam. Vooral de tussenwervelschijven in de onderrug en de gewrichten aan weerszijden van de wervels worden bij veel sporten flink belast, en niet altijd op de juiste manier. Ook kunnen er blessures optreden aan spieren en pezen in de rug. Spit is bijvoorbeeld een blessure aan de rugspieren die erg pijnlijk kan zijn.

 

Steeds vaker krijgen mensen te maken met rug artrose. Deze gewrichtsziekte brengt meestal erg vervelende bewegingsbeperkingen met zich mee. Maar wat is rug artrose precies?

Rugklachten die zich ten gevolge van osteoporose kunnen manifesteren zijn gebroken of ingezakte ruggenwervel(s) met mogelijk stenose tot gevolg; dit is een vernauwing van het wervelkanaal. Ook kunnen de facetgewrichten die de verbinding vormen tussen de verschillende wervels voor pijnklachten zorgen. Wanneer dit het geval is, is er sprake van facetpijn.

Wanneer iemand klachten heeft door hypermobiliteit spreekt men van het hypermobiliteitssyndroom (HMS). Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit genoemd. Mensen die hypermobiel zijn, kunnen de banden en kapsels van hun gewrichten verder oprekken en zijn daardoor beweeglijker dan mensen die niet hypermobiel zijn. Door deze vergrote beweeglijkheid worden de gewrichten zwaarder belast en kunnen er overbelastingsklachten ontstaan.

Bij Instabiliteit van de onderrug is de mechanische- en/of functionele stabiliteit verstoord. Doordat bewegingen van de wervelkolom niet meer goed ondersteund worden, kunnen structuren overbelast raken of beschadigen. Dit voelen we als rugpijn.

Kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Door deze vernauwing kunnen zenuwbanen langdurig bekneld raken en beenklachten veroorzaken.

Lumbalgie, ook lumbago, spit of lendenpijn genoemd, wijst op pijn ter hoogte van de lumbale of lendenwervels. De pijn heeft betrekking op verschillende structuren, zoals de tussenwervelschijven, de gewrichtsbanden, de spieren en de zenuwwortels. Ze kan acuut zijn: in dit geval gaat het om een klassieke lumbago. Ze kan echter ook chronisch zijn, wat soms leidt tot een echte toestand van invaliditeit.

Botontkalking is het brozer worden van je botten. Het wordt ook wel osteoporose genoemd. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Eén op de drie vrouwen boven de 60 jaar heeft last van botontkalking. Bij mannen boven de 60 is dit één op de zeven. Osteoporose is niet hetzelfde als artrose. Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht slijt.

Veel zwangere vrouwe hebben last van rugpijn tijdens de zwangerschap. Dit ontstaat door meerdere factoren zoals gewichtstoename en veranderende hormoonhuishouding. Tijdens de zwangerschap worden de verbindingen tussen de gewrichten bij je staartbeen en heupbeenderen losser. Hier zit normaal geen beweging in maar als je zwanger bent wel. Hierdoor kunnen je zenuwen makkelijker bekneld raken. Deze rugpijn is makkelijk te verhelpen met hulpmidellen als een rugbrace.

Een scoliose is een vergroeiing van de rug. Als je zijwaarts naar je lichaam kijkt dan heeft de wervelkolom het verloop van een S-bocht, vanaf het bekken eerst hol en daarna geleidelijk bol waarna de nek weer een beetje hol staat. Deze S-bocht geeft de wervelkolom kracht en stabiliteit.

Een spondylodese is het operatief aan elkaar vastzetten van twee of meer wervels met behulp van kunstmatig fixatiemateriaal. Na het plaatsen van het materiaal groeien de wervels aan elkaar waardoor een stevige botverbinding ontstaat.

Spondylolisthesis zonder bijkomende symptomen hoeft meestal niet te worden behandeld. Veel mensen hebben één of meerdere afgegleden wervels, maar ondervinden hier gedurende hun leven geen klachten van. Veel van deze mensen zijn zich zelfs niet bewust van deze spondylolisthesis. Behandeling van spondylolisthesis is afhankelijk van de zwaarte van de aandoening en het bijkomende klachtenbeeld.

Tussenwervelschijven scheiden de wervels. De tussenwervel-schijven zijn gemaakt van bindweefsel. Bindweefsel is het materiaal dat de levende cellen van het lichaam bij elkaar houdt. Bindweefsels wordt het meest gemaakt van vezels van een materiaal genaamd collageen. Deze vezels helpen de tussenwervelschijf tegen spanning en druk.

Thuiszorgwinkel

Tel: 020-760 47 20
Email: info@thuiszorgwinkelonline.nl

Wenst u informatie over uw bestelling of een bestelling
te retourneren? Dan kunt u daarvoor Meijer Orthopedie
Hilversum contacteren.

Webshop Keurmerk The Feedback Company Shops United Postnl iDeal Meijer Orthopedie