Hulp nodig bel ons
voor gratis advies

+31 (0)20 - 760 47 20

Ruim 75 jaar ervaring! Gratis advies van een specialist! Gratis verzenden boven de €50! Vergoedingen mogelijk! Gelieerde winkels voor afhalen!
verlaagd.jpg
gratis_banner.jpg

 

 

De pols is het gewricht dat de arm met de hand verbindt. Het is een complex gewricht dat bewegingen in alle richtingen mogelijk maakt. Bij bijna alle bewegingen die we met de hand maken, is het polsgewricht betrokken. Ze worden dus gedurende de dag zeer intensief gebruikt. Wanneer de pols pijn gaat doen, kunnen veel handelingen niet meer goed worden uitgevoerd. Dat betekent, dat we beperkt worden in ons dagelijks functioneren.

 

Doordat de pols uit meerdere botten is opgebouwd, is dit een broos en kwetsbaar gewricht. Het is dus zeer gevoelig voor slijtage. De kraakbeenbekleding tussen het spaakbeen en de ellepijp en die van de handwortelbotjes wordt dunner en dunner en kan zelfs helemaal verdwijnen. Daardoor komt het onderliggende bot gedeeltelijk of helemaal bloot te liggen.

Het carpale-tunnelsyndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de zenuw die loopt in het midden van de arm (nervus medianus) in het verloop van de overgang van de onderarm naar de hand ter hoogte van de pols (carpale tunnel). Dit is een nauw kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw. De zenuw is de zachtste structuur is en het meest gevoelig is voor druk.

Een ganglion is een aandoening die vaak voorkomt in de hand of pols. Het gaat hierbij om een lokale zwelling die in grootte kan variëren en soms ook spontaan kan verdwijnen. Over het algemeen brengt een ganglion weinig tot geen functionele klachten met zich mee. In een meer uitzonderlijke gevallen kan een ganglion pijnklachten geven of de beweeglijkheid van een gewricht beperken.

Hypermobiliteit van de pols en duim betekent dat deze gewrichten erg beweeglijk zijn. Dit komt door te slappe banden. Het wordt ook wel hyperlaxiteit genoemd. Waarom de banden ‘te slap’ zijn is niet altijd duidelijk. Soms is dit ontstaan na een trauma, zoals bijvoorbeeld een ski duim.

Bij een instabiele pols hebben mensen vaak een onzeker gevoel over de pols. Dit komt voornamelijk doordat deze kan kraken of knappen. Daarnaast ervaart u ook pijn in de pols waardoor de beweeglijkheid afneemt. Voor het herstel van de pols is altijd verstandig om uw pols meer rust te geven.

Als u pols overbelast is heeft u vaak (aan de binnenzijde) pijn in de pols, tijdens of na inspanning. Over het algemeen geldt dat hoe vaker en langer de pijn zich voordoet, hoe ernstiger de blessure. Het is dan ook aan te raden om bij niet te lang rond te lopen met klachten in de pols.

Peesontsteking aan de pols is een aandoening waarbij een of meer pezen in de pols ontstoken en geïrriteerd raken. Er zijn verschillende pezn in de pols die de spieren van de onderarm en hand met de botten in de pols en hand verbinden. Deze pezen zijn de kleine touwachtige structuren die u op de achterkant van uw hand naar de vingers kunt zien lopen.

Een gebroken pols of polsbreuk komt veel voor. Pijn, zwellingen en een afwijkende stand zijn onder andere kenmerken van een gebroken pols. Er kan sprake zijn van alleen een scheurtje in het bot, maar in veel gevallen zijn ook de bot stukken verplaatst. Afhankelijk van de breuk zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Pols blessures komen vaak voor bij mensen. Dit kan preventief voorkomen worden door maatregelen te treffen. Het is goed om af en toe pauze te nemen tijdens sport en/of werkzaamheden om de polsen te ontlasten. Ook zou u ter ondersteuning bijvoorbeeld tijdelijk een brace kunnen gebruiken.

Reuma is een verzamelnaam, hier vallen verschillende soorten aandoeningen onder. De meest voorkomende zijn: osteo-artritis (artrose), artritis psoriatica en reumatoïde artritis. Ook een infectie of (pseudo)jicht kunnen een artritis veroorzaken. Hieronder vindt u meer informatie over reumatoide artritis.

RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dat betekent een blessure door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning. Hierdoor krijg je spier- en gewrichtsklachten.

Thuiszorgwinkel

Tel: 020-760 47 20
Email: info@thuiszorgwinkelonline.nl

Wenst u informatie over uw bestelling of een bestelling
te retourneren? Dan kunt u daarvoor Meijer Orthopedie
Hilversum contacteren.

Webshop Keurmerk The Feedback Company Shops United Postnl iDeal Meijer Orthopedie