fbpx

020 - 760 47 20

Problemen met uw pols

De pols is het gewricht dat de arm met de hand verbindt. Het is een complex gewricht dat bewegingen in alle richtingen mogelijk maakt. Bij bijna alle bewegingen die we met de hand maken, is het polsgewricht betrokken. Ze worden dus gedurende de dag zeer intensief gebruikt. Wanneer de pols pijn gaat doen, kunnen veel handelingen niet meer goed worden uitgevoerd. Dat betekent, dat we beperkt worden in ons dagelijks functioneren.

 

Artrose in de pols

Doordat de pols uit meerdere botten is opgebouwd, is dit een broos en kwetsbaar gewricht. Het is dus zeer gevoelig voor slijtage. De kraakbeenbekleding tussen het spaakbeen en de ellepijp en die van de handwortelbotjes wordt dunner en dunner en kan zelfs helemaal verdwijnen. Daardoor komt het onderliggende bot gedeeltelijk of helemaal bloot te liggen.

Lees meer: Artrose in de pols

Carpaal tunnel syndroom

Het carpale-tunnelsyndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de zenuw die loopt in het midden van de arm (nervus medianus) in het verloop van de overgang van de onderarm naar de hand ter hoogte van de pols (carpale tunnel). Dit is een nauw kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw. De zenuw is de zachtste structuur is en het meest gevoelig is voor druk.

Lees meer: Carpaal tunnel syndroom

Ganglion

Een ganglion is een aandoening die vaak voorkomt in de hand of pols. Het gaat hierbij om een lokale zwelling die in grootte kan variëren en soms ook spontaan kan verdwijnen. Over het algemeen brengt een ganglion weinig tot geen functionele klachten met zich mee. In een meer uitzonderlijke gevallen kan een ganglion pijnklachten geven of de beweeglijkheid van een gewricht beperken.

Lees meer: Ganglion

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit van de pols en duim betekent dat deze gewrichten erg beweeglijk zijn. Dit komt door te slappe banden. Het wordt ook wel hyperlaxiteit genoemd. Waarom de banden ‘te slap’ zijn is niet altijd duidelijk. Soms is dit ontstaan na een trauma, zoals bijvoorbeeld een ski duim.

Lees meer: Hypermobiliteit

Instabiliteit van pols

Bij een instabiele pols hebben mensen vaak een onzeker gevoel over de pols. Dit komt voornamelijk doordat deze kan kraken of knappen. Daarnaast ervaart u ook pijn in de pols waardoor de beweeglijkheid afneemt. Voor het herstel van de pols is altijd verstandig om uw pols meer rust te geven.

Lees meer: Instabiliteit van pols

Overbelasting van pols

Als u pols overbelast is heeft u vaak (aan de binnenzijde) pijn in de pols, tijdens of na inspanning. Over het algemeen geldt dat hoe vaker en langer de pijn zich voordoet, hoe ernstiger de blessure. Het is dan ook aan te raden om bij niet te lang rond te lopen met klachten in de pols.

Lees meer: Overbelasting van pols

Peesontsteking

Peesontsteking aan de pols is een aandoening waarbij een of meer pezen in de pols ontstoken en geïrriteerd raken. Er zijn verschillende pezn in de pols die de spieren van de onderarm en hand met de botten in de pols en hand verbinden. Deze pezen zijn de kleine touwachtige structuren die u op de achterkant van uw hand naar de vingers kunt zien lopen.

Lees meer: Peesontsteking

Pols breuk (fractuur)

Een gebroken pols of polsbreuk komt veel voor. Pijn, zwellingen en een afwijkende stand zijn onder andere kenmerken van een gebroken pols. Er kan sprake zijn van alleen een scheurtje in het bot, maar in veel gevallen zijn ook de bot stukken verplaatst. Afhankelijk van de breuk zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Lees meer: Pols breuk (fractuur)

Pols preventie

Pols blessures komen vaak voor bij mensen. Dit kan preventief voorkomen worden door maatregelen te treffen. Het is goed om af en toe pauze te nemen tijdens sport en/of werkzaamheden om de polsen te ontlasten. Ook zou u ter ondersteuning bijvoorbeeld tijdelijk een brace kunnen gebruiken.

Lees meer: Pols preventie

Reuma

Reuma is een verzamelnaam, hier vallen verschillende soorten aandoeningen onder. De meest voorkomende zijn: osteo-artritis (artrose), artritis psoriatica en reumatoïde artritis. Ook een infectie of (pseudo)jicht kunnen een artritis veroorzaken. Hieronder vindt u meer informatie over reumatoide artritis.

Lees meer: Reuma

RSI - Repetitive Strain Injury

RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dat betekent een blessure door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning. Hierdoor krijg je spier- en gewrichtsklachten.

Lees meer: RSI - Repetitive Strain Injury


CONTACT INFO


  • Gijsbrecht van Amstelstaat 258 - 260
    1215 CR Hilversum
  • +31 (0)20 760 47 20
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Openingstijden:
    ma-vr 09:00 - 13:00 uur
                  13:30 - 16:30 uur

Thuiszorgwinkel Online heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Voor onze thuiszorgwinkel hergebruiken wij de verpakkingen die wij van onze leveranciers krijgen.

Zo worden er niet onnodig verpakking weggegooid en dragen wij, al is het aandeel klein, toch ons steentje bij aan een beter milieu.


© 2023 Thuiszorgwinkelonline.nl Alle rechten voorbehouden