Hulp nodig bel ons
voor gratis advies

+31 (0)20 - 760 47 20

Ruim 75 jaar ervaring! Gratis advies van een specialist! Gratis verzenden boven de €50! Vergoedingen mogelijk! Gelieerde winkels voor afhalen!
verlaagd.jpg
gratis_banner.jpg

 

 

Het enkelgewricht heeft een zware last te dragen. Het enkelgewricht bestaat uit 2 gewrichten: Het bovenste en het onderste spronggewricht. Gezamenlijk maken deze gewrichten de enkelbewegingen mogelijk. De enkel wordt door het kapsel (versterkt door de enkelbanden) en een aantal spieren in de juiste stand gehouden.

Om herhaling en verergering van een enkelblessure te voorkomen is wetenschappelijk bewezen dat het dragen van een enkelbrace of tape zinvol is.

 

Achillespeesontsteking (tendinitis achillis) is een ontsteking van de achillespees, de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. Het is een zogenaamde steriele ontsteking (niet-bacterieel). De ontsteking is pijnlijk en kan sporten onmogelijk maken.

Bij een gescheurde enkelband is de voet flink dubbel geklapt waardoor de banden zijn gescheurd. Meestal ontstaat er dan een dikke zwelling onder de enkel aan de buitenzijde. Vaak gaat het ook gepaard met een bloeduitstorting aan de buiten en/of binnenkant.

Als u vaak last heeft van pijn, verzwikking, zwellingen en stijfheid in uw enkel, kan het zijn dat u last heeft van chronische instabiliteit in uw enkel.

Het bloed moet tegen de zwaartekracht in stromen om vanaf de benen naar het hart te kunnen vloeien. Functioneren de terugslagklepjes niet, die ervoor zorgen dat dit mogelijk is, dan wordt het terugvloeien van het bloed naar het hart bemoeilijkt. Dit zorgt voor extra spanning in de aders, waardoor deze kunnen gaan uitzetten en zichtbaar worden. 

De stabiliteit die nodig is om te zorgen dat wij op twee voeten kunnen staan wordt geregeld door 26 botjes, 19 spieren en 33 gewrichten en meerdere pezen in onze enkel en voet. Als u artrose in een of meerdere gewrichtjes heeft, kan dit effect hebben op uw balans en de manier van lopen. Dit gaat meestal om een natuurlijk slijtageproces, omdat de voet en enkel te zwaar worden belast.

Een enkelbreuk is een geheel of gedeeltelijk gebroken bot aan 1 of beide zijden van het enkelgewricht. Er ontstaat gelijk pijn en door zwelling wordt de enkel dik. De enkel wordt gevormd door het kuitbeen, scheenbeen en het sprongbeen. Bij een enkelfractuur ontstaat er een breuk in een of meer botten van de enkel.

Enkel blessures komen vaak voor bij mensen. Dit kan preventief voorkomen worden door maatregelen te treffen. Over het algemeen is het schoeisel wat u draagt een belangrijke factor om blessures te voorkomen. Verder is een goede warming-up en.of cooling-down tijdens het sporten, ook belangrijk om blessures te voorkomen.

Als je je enkel verzwikt, dan zijn de enkelbanden beschadigd, wat vaak pijn en zwelling veroorzaakt. Het kan dan soms een tijd duren voordat je weer pijnloos kan sporten. Hoe lang deze periode duurt hangt af van de ernst van de verzwikking.

Bij een gescheurde enkelband is de voet gekanteld geweest, waardoor de banden gescheurd zijn. Hierdoor ontstaat er een zwelling onder en op de enkel, vaak gaat deze gepaard met een bloeduitstorting.

Door veranderingen in het bindweefsel krijgen de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen. De banden zullen bij belasting niet strak opspannen maar juist wat meerekken. De gewrichten kunnen hierdoor verder dan normaal bewegen en vaak overstrekken.

Uw enkel heeft drie enkelbanden aan de de buitenkant van uw voet die zorgen voor een stabiele enkel. Bij een instabiele enkel werken deze enkelbanden niet meer goed. Als u zich verstapt kan dit zorgen dat u door uw enkel heen gaat.

Oedeem (spreek uit: eudeem) is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Door het vasthouden van vocht zwelt het lichaamsdeel op.

Wanneer je pijn en stijfheid ervaart in je enkel tijdens het bewegen en lopen is er waarschijnlijk sprake van overbelasting in het enkelgewricht. Dit moet u serieus neen omdat dit tot blijvende schade van het gewrichtskaakbeen kan leiden.

Pezen zitten aan het eind van je spieren en verbinden je spieren met je botten. Je kan een peesontsteking oplopen door een blessure of overmatige prikkeling van je pees of spier. Bijvoorbeeld als je een bepaalde beweging steeds herhaald of een spier teveel belast door te fanatiek sporten. Ook kunnen lichamelijke factoren zoals een beenlengteverschil of een voetafwijking een peesontsteking veroorzaken.

Het onderste spronggewricht van de enkel is het gewricht tussen het hielbeen en sprongbeen. Dit functioneert als zijwaartse beweger in de achtervoet. Het bovenste spronggewricht is van belang voor de achterwaartse buiging. Dit is belangrijk om goed af te zetten met de voet.

Bij een verzwikte of wel verstuikte enkel kan een ongeluk zo gebeuren. Een kleine verstapping op bijvoorbeeld het voetbalveld kan er al voor zorgen dat u 8 weken niet kan sporten of pijnloos kan lopen. Het is voor niemand prettig om met een verzwikte enkel rond te lopen. Het is dan ook af te raden voor sporters om te snel weer te beginnen met sporten na een verzwikking of verrekking.

Een ontsteking van het gewrichtsvocht in de enkel geeft zwelling, stijfheid en pijn aan het gewricht.

Veel mensen hebben last van dikke enkels. Meestal is de oorzaak een onschuldig verschijnsel. Pijnlijke en dikke enkels kunnen een symptoom zijn van een ernstiger onderliggend probleem. Als de dikte van uw enkel niet wegzakt en de enkel dus dik blijft is het raadzaam uw huisarts te raadplegen.

Thuiszorgwinkel

Tel: 020-760 47 20
Email: info@thuiszorgwinkelonline.nl

Wenst u informatie over uw bestelling of een bestelling
te retourneren? Dan kunt u daarvoor Meijer Orthopedie
Hilversum contacteren.

Webshop Keurmerk The Feedback Company Shops United Postnl iDeal Meijer Orthopedie